Fák felett és a föld alatt

Lombkorona ösvény és a Dobsinai Jégbarlang


Időpont:                     2020. június 6.

Utazás:                      komfortos autóbusszal

Részvételi díj:            10.500 Ft/fő + belépők


Reggel 5 órakor indulunk Tahiból. Folyamatos utazás rövid pihenővel. Érkezés a Dobsinai Jégbarlanghoz a délelőtti órákban.

A parkolóból a barlang bejáratához egy 1 kilométeres erdei úton jutunk fel. Ajánlott a meleg öltözék, hiszen a barlangban -3,5 Celsius fokos hőmérséklet fogad bennünket. A kb fél órás látogatás során a másfél kilométeres barlangjáratból kicsivel több, mint 500 méteres szakaszt járhatunk be, hiszen a többi részét jég tölti ki. Összesen kb 110.000 köbméter jég szorult a barlang belsejébe még 140-300 ezer évvel ezelőtt, mely 2000 évente cserélődik ki. A jég nélküli részben cseppkövek, a jeges részen csodás jégképződmények láthatók. 

Továbbutazunk Zár településre, ahol 2 évvel ezelőtt egy igazán különleges látnivalót hoztak létre. Ösvényt építettek a fák fölé. 24 méteres magasságban sétálhatunk végig az összesen 1234 méter hosszúságú sétányon, mely egy kilátótoronnyal is ki lett egészítve. A 32 méter magas kilátó tetejéig még lépcsőznünk sem kell, hiszen spirálisan visz fel bennünket a lassan emelkedő kis járda. Akinek még ez sem elég, kipróbálhatja a torony tetején az adrenalinhálót. Hogy mi is ez? A helyszínen megtudhatjuk. Ezután le is csúszhatunk egy 67 méter hosszú csúszdán. 

Mind az ösvényről, mind a kilátóból fantasztikus panoráma tárul elénk. Olyan hegyek vesznek körül bennünket, mint a Bélai-Tátra, a Magas-Tátra a Lomnici-csúccsal, Lengyelország felé tekintve pedig a Pieniny hegység látszódik a Három korona sziklatömbjével. 

Az ösvény egyben egyben tanösvény is, hiszen számos tábla informál bennünket és játékos feladványok is várnak ránk sétánk során.

Hazaérkezés a késő esti órákban.


Belépők:

Lombkorona ösvény felvonóval: 16 EUR/fő (gyerek 14 éves korig és nyugdíjas 65 év felett 13 EUR/fő)

Dobsinai jégbarlang: 8 EUR/fő (gyerek 15 éves korig és nyugdíjas 60 év felett 7 EUR/fő)