AGGTELEK ÉS A VILÁG LEGNAGYOBB KÖNYVE

Aggteleki barlanglátogatás és a világ legnagyobb könyve 


Időpont:                 2018. szeptember 29.

Utazás:                  komfortos autóbusszal

Részvételi díj:        6.000 Ft/fő + belépők


Indulás Tahitótfaluról reggel 6.00-kor. Folyamatos utazás rövid pihenővel. 

A délelőtti órákban érkezünk az Aggteleki Nemzeti Park területére, ahol egy barlangtúrán veszünk részt. Az Aggteleki és a hozzá tartozó Szlovák karszt 1995 óta a világörökség része. Az összesen 1200 barlangból álló rendszernek 280 változatos barlangja található Magyarország területén. Ezek kb. 2 millió évvel ezelőtt alakultak ki. 

A Baradla-barlang legismertebb részeit bemutató túra 1 km-es útvonala kiépített, villanyvilágítással ellátott, bejárása nagyjából 60 percet vesz igénybe.

A túra során megismerkedhetünk egy olyan világgal, amelyet már az ősember felfedezett magának néhány ezer évvel ezelőtt. A sok fekete szín, a kormos képződmények, sziklák mind-mind az elődök emlékeit őrzik. De nem csak emiatt különleges, hatalmas termek és képződmények sokasága jellemzi: függő- állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók között vezet az út, amelyek megmozgatták a kutatók, látogatók fantáziáját. Így született a híres Anyósnyelv, a Mikulás, a Tigris, az Oszlopok csarnoka, melynek már a nevében benne van a páratlansága, lenyűgöző méretű termében megszámlálhatatlan képződmény található. A koncertek helyszínéül szolgáló Hangversenyteremben pedig a barlang kiváló akusztikája nyújt felejthetetlen élményt.

A barlangban +10 C° van, így melegebb ruházat, nem csúszós, vízhatlan cipő javasolt. 

Következő állomásunk Jósvafő. Itt már nem a föld mélyén, hanem a felszínen barangolunk. Az erdő mélyén található Jósvafői Tengerszem környékén tehetünk sétát, vagy megebédelhetünk a Tengerszem Étteremben.

Látogatásunk után továbbutazunk Szinpetribe. Szinpetriben, a régi vízimalom közelében álló, rekonstruált malomban kapott helyet az Aggteleki Nemzeti Parkot bemutató Nagy Könyv és egy Magyarországon egyedülálló papírmalom, ahol merített papírt készítenek. A múzeumban Guttenberg-korabeli, rekonstruált nyomdagépek is megtekinthetőek.

A Guinness World Records által elismert legnagyobb könyv 2010. március 21-én készült el több éves munka eredményeképpen. A könyv mérete 4,18 x 3,77 méter. A 346 oldalas könyv 1420 kg-ot nyom.

Innen utunk már hazafelé vezet. Rövid pihenővel folyamatos utazás. Visszaérkezés Tahitótfalura este 21.00 körül.


Belépők:

Baradla-barlang Aggtelek: 2.000 Ft/fő

Szinpetri: 1.200 Ft/fő