Barangolás Szlovákiában

Betlér - Krasznahorka - Aragonitbarlang - Füleki vár


Időpont:              2020. április 25.

Utazás:               komfortos autóbusszal

Részvételi díj:     9.500 Ft/fő + belépők


Reggel 6 órakor indulunk Tahiból. Folyamatos utazás rövid pihenővel, majd a délelőtti órákban megérkezünk Betlérre. Az Andrássyak egykori vadászkastélya a történelmi Magyarország egyik legépebben fennmaradt, legszebb belsővel és eredeti berendezési tárgyakkal rendelkező csodálatos épület egy gyönyörű parkban. A gazdagon díszített termeket magyar helyi vezető segítségével fedezzük fel. Szemet kápráztató gyűjteménye - mely számos egzotikus darabbal is rendelkezik - rendkívüli élményt nyújt.

A kastélylátogatás után Krasznahorkaváraljára utazunk, ahol az Andrássy család mauzóleumát tekintjük meg. A ravennai mintára épült szecessziós sírhely gróf Andrássy Dénes és felesége, Franciska végső nyughelye. Számos kedves történet fűződik életükhöz, melyekről hallani fogunk. 

Innen nem messze magasodik Krasznahorka büszke vára. A vár az Andrássy család középkori otthona volt és a felvidéki magyarság egyik jelképe. 2012. márciusában azonban tragédia történt. A vár tetejéről lángok csaptak fel. A tűz hatalmas károkat okozott és a környék egyik leglátogatottabb nevezetessége bezárta kapuit az érdeklők előtt. Legalábbis egy időre. Az elmúlt években több dátumot is megjelöltek a megnyitásra vonatkozóan, de a felújítási munkálatok befejezésének időpontja máig ismeretlen. A vár ebben az évben még biztosan nem fogad látogatókat, így sajnos mi is csak kívülről tudjuk megtekinteni. 

A fotószünet után továbbutazunk Martonházára, ahol egy különleges világ bújik meg a föld alatt. A barlang mennyezetét egyedülálló aragonitkristályok szerteágazó formái borítják. Hasonló jellegű idegenforgalmi barlang csak kevés van a világon, a barlang képződményei pedig világviszonylatban is különlegességnek számítanak. A látogatás mindössze 30 perc, de a rövidke, 300 méteres szakaszon a természet csodája ámulatba ejtő. 

Barlangászás után már hazafelé vesszük az irányt, de még egy izgalmas program vár ránk. A Füleki vár. Palócföld legnagyobb vára ugyan romos állapotban maradt ránk, mégis nyitva áll az érdeklődők előtt. Falai között a környék történelmével ismerkedhetünk meg. A látogatást követően utazás haza.

Érkezés az esti órákban Tahiba.


Betléri kastély + mauzóleum: 7,50 EUR/fő (26 éves korig és 62 év felett 4,80 EUR)

Aragonitbarlang: 7 EUR/fő (diák és nyugdíjas 6 EUR)

Füleki vár: 4 EUR/fő (26 éves korig és 62 éves kor felett 2 EUR)