HÉTVÉGE BOSZNIA HERCEGOVINÁBAN

HÉTVÉGE BOSZNIA HERCEGOVINÁBAN


Időpont:                      2018. szeptember 21-23

Utazás:                       komfortos autóbusszal

Szállás:                       Hotel Hercegovina****, Mostar, 2-3 ágyas szobákban

Ellátás:                       reggeli (vacsora 2.000 Ft/fő áron kérhető - JAVASOLT!)

Részvételi díj:            31.000 Ft/fő


1. nap: Indulás Tahiból este 22.00-kor. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel. 

2. nap: A reggeli órákban érkezés Medjugorjéba. A kis hegyi város 6 gyermekének 1981-ben megjelent a Szűzanya és üzent. A jelenség azóta is újra és újra megismétlődik. Az elmúlt évtizedekben közel 40 millió zarándok kereste fel Medjugorjét és csodák sorát tapasztalták az ide látogatók. Több ezer testi és lelki gyógyulás történt. Elsőként a Szent Jakab templomot látogatjuk meg, majd felmászhatunk a Jelenések hegyén található Mária szoborhoz.

Utunk a közeli Kravica vízeséshez vezet, mely az ország legfontosabb természeti látnivalója. Akár meg is mártózhatunk az áttetsző zöld vízfüggöny alatt. 

Következő állomásunk Blagaj, az egyik legrégebbi bosnyák város. Egy igazi gyöngyszeme az országnak. Itt található a Buna folyó bővizű karsztforrása, mely fölé réges régen egy derviskolostor épült. A lenyűgöző látványban egy étterem, vagy egy kávézó teraszáról is gyönyörködhetünk.

A délutánt az ország egyik leglátogatottabb városában, Mostarban töltjük. A település a Neretva folyó partján épült fel és nevét legfőbb nevezetességéről, az Öreg-hídról kapta, mely a folyó felett 25 méteres magasságban köti össze a két oldalt. A hídról rendszeresen ugrálnak le a folyóba. Lézenghetünk Mostar egyedi hangulatú köves utcáin, betérhetünk egy mecsetbe, vásárolgathatunk a helyi kézművesek termékeiből, vagy épp lesétálhatunk a folyópartra. 

Szállásunk itt, Mostarban lesz, kb. 3 kilométerre az óvárostól. 

3. nap: Reggelit követően útra kelünk. Utunk a Neretva folyó káprázatos völgyén vezet keresztül. Első állomásunk az ország fővárosa, Szarajevó. Közös sétánk során magunkba szívjuk a város keleties hangulatát, láthatunk iszlám emlékeket és a monarchia épületeit. Felkeressük a helyet, ahol Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös ellen merényletet követtek el, majd elvegyülhetünk a török bazár forgatagában, ahol csodás dísztárgyakra és különleges ízekre is bukkanhatunk. 

Innen továbbutazunk a közeli Ilidzsába, ahol a Reménység alagútjaként is emlegetett földalatti járat található. Az alagutat Szarajevó ostromakor ásták ki, hogy a szerbek által körülvett városba élelmiszert és gyógyszert juttathassanak. Az egykor 800 méteres alagútnak egy része ma is látogatható.

Látogatásunkat egy kellemes parkban zárjuk, ahol az ország nevét is adó Bosna folyó ered. A földből felbuggyanó számtalan forrás már itt egyesül és folyóvá duzzadva indul útjára, hogy 271 km megtétele után a Szávába ömöljön.

Innen már hazaindulunk. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel. Érkezés Tahitótfalura éjjel 2 óra körül.