Középkori Időutazás

BOLDOGKŐ VÁRA - VIZSOLY - HOLLÓHÁZA


Dátum: 2018. április 7. szombat

Utazás: komfortos autóbusszal

Részvételi díj: 6.000 Ft/fő


Indulás Tahitótfaluról reggel 6 órakor. Folyamatos utazás Boldogkőváraljára, ahol a középkor fogad bennünket. A várat még a tatárjárás idején építették, mely az évszázadok alatt sok sérülést szenvedett, de ma már megújulva, ám a régi időket felelevenítve várja a látogatókat. Korhű gúnyába öltözött vezetőnk segítségével ismerjük meg a vár történeteit, titkait, tündéreit. A várvezetés után a Kóbor lovagok lovagi tornáján veszünk részt. Megtekintjük hogyan küzdöttek egymással hajdanán és megismerkedünk a korabeli fegyverekkel is. 

Innen Hollóházára vezet utunk, ahol bekukkantunk a porcelánkészítés folyamatába. Miből készül és hogyan kerülnek rá a díszítések? Ezt mind megtudhatjuk. Gyárlátogatásunkat követően lehetőség van az alkotócentrumban kipróbálni saját tehetségünket is. Szakképzett kézifestő segítségével varázsolhatnak mintákat a hófehér porcelánra, a hollóházi kirándulás maradandó emlékeként.

Következő állomásunk Vizsoly. Vizsoly arról nevezetes, hogy itt látott napvilágot nyomtatott formában az első teljes magyar nyelvű Biblia. A fordítást egy lelkipásztor irányította, Károlyi Gáspár, ezért Károlyi-Bibliának is nevezik. Először a papírmalomnál sajátítjuk el a papírmerítés mesterségét (saját kezűleg is meríthetünk papírt), majd a régi nyomdában ismerkedünk meg a korai nyomdatechnikával és merített papírunkra nyomtathatunk is. A sok-sok élményt követően a település református templomának freskóival ismerkedünk és egy eredeti Vizsolyi Bibliát látni fogunk.

Visszaérkezés Tahitótfalura 22.00 körül.


Belépők: Vizsoly 1.450 Ft/fő (templom, eredeti Vizsolyi Biblia, papírmalom, nyomdagép)

                Boldogkő vára: 1.100 Ft/fő (helyi vezetéssel, lovagi tornával)

                Hollóháza: 1.200 Ft/fő