MAGAS TÁTRA

MAGAS TÁTRA

Jégkatedrális Ótátrafüreden - Csorba-tó


Időpont: 2020. március 1.

Utazás: komfortos autóbusszal
Részvételi díj: 9.900 Ft/fő + felvonó jegy (9 EUR/fő)


Indulás reggel 5.00-kor Tahi parkolóból. Folyamatos utazás. Érkezés Ótátrafüredre a délelőtti órákban. A település fölé emelkedik a Tarajka, mely 1285 méter magas. A Magas Tátra legrégibb és egyik leglátogatottabb kirándulóhelye. Siklóval egészen 1272 méteres magasságig jutunk fel, ahonnan fantasztikus látvány tárul elénk a Lomnici-csúccsal. Fent egy 350 kilós vasmedve fogad bennünket, akit Kubonak neveztek el és a Tarajka védelmezője.

Idén újra felépítették a Tarajka jégkatedrálisát, mely 4 hónapon keresztül megtekinthető. Ebben a téli szezonban a 18 jégszobrászt a párizsi Notre Dame katedrális ihlette. 1880 jégtömb, összesen 225 tonna jég felhasználásával épült meg és az építmény legmagasabb pontja eléri a 11,5 méteres magasságot. Egy hatalmas kupola alatt helyezték el, melyben állandó hőmérsékletet tudnak biztosítani annak érdekében, hogy minél tovább kitartson az épület.

Visszaereszkedünk a völgybe, majd irány a Csorba-tó.  Csodálatos természeti környezetben, magas hegyek és mélyzöld, suttogó fenyvesek között, a Magas-Tátra déli oldalán, 1346 méteres magasságban található egy kristály vizű tó, melynek környéke télen-nyáron felüdülést jelent a látogatónak. A Magas-Tátra legmagasabban fekvő tava, melynek legmélyebb pontja 26 méter. Nyáron víze kb 19 fokos, télen jég borítja. A tavat körbesétálhatjuk. Kicsit több, mint 2 km az út.

Hazaindulás a késő délutáni órákban. Érkezés Tahiba este 22.30 körül.

Videó az idei jégkatedrálisról:

https://www.youtube.com/watch?v=WVKVqJqr4fI#action=share

...és a 2 évvel korábbiról:

https://www.youtube.com/watch?v=WHhP_HlkvQE