SVÁJC GAZDAGONIdőpont:             2020. május 23-28.

Utazás:              komfortos autóbusszal

Szállás:              4 éjszaka 3*-os szállodák 2-3 ágyas szobáiban

Ellátás:               reggeli

Részvételi díj:    139.000 Ft

Egyágyas felár: 38.000 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza az utazást, idegenvezetést, 4 éjszaka szállást, reggelit, idegenforgalmi adót.

A részvételi díj nem tartalmazza a belépőjegyek és vonatjegy árát, egyéb ellátást és utasbiztosítást.

Az utazáshoz kártyás személyi igazolvány szükséges.


1. nap: Találkozó Tahiban a parkolóban 21.30-kor. Indulás 22.00-kor. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel. Éjszaka az autóbuszon.

2. nap: A reggeli órákban lépjük át a svájci határt és első utunk a csodás Sankt Gallenbe vezet. A város 1400 évvel ezelőtt alapított kolostora ma már a Világörökség része. A csendes falak között lenyűgöző termek és a világ egyik leggazdagabb könyvtára bújik meg. A kolostor felfedezése után irány Schaffhausen.

Az elbűvölő kisváros óvárosi házai az igazi svájci városi építészet remekei különleges, kiugró ablakaikkal. Na de mire is szolgáltak és milyen titkokat őriznek ezek az egyedi ablakok, melyből Schaffhausenben 117 is van? Hallani fogunk róla. Mint ahogy arról is, hogy mit keresnek tokaji szőlőfajták a város erődítménye melletti lejtőkön. 

Innen Nyugat-Európa egyik legjelentősebb folyójának, az 1230 km hosszú Rajnának fantasztikus zuhatagához igyekszünk. A Rajna-vízesés ugyan csak 23 méter magas, de 150 méter széles, így a kontinens legnagyobb vízeséseként tartják számon. A hatalmas robajjal lezúduló víz felejthetetlen látványt nyújt. 

Magunk mögött hagyva a zuhatagot Svájc legnagyobb városába, Zürichbe igyekszünk. Közös sétánk során fedezzük fel az ország pénzügyi központjának főbb látnivalóit és barangolunk egy kicsit a zegzugos utcákon, majd szállásunkra igyekszünk. 


3. nap: Reggeli után útnak indulunk. Úticélunk Svájc fővárosa, Bern. Az Aare folyó partján fekvő város központja 1983 óta a Világörökség része. Az Óratorony, a Münster katedrális, a Medveverem (élő medvékkel) és a Parlament mind közös sétánk része, mely után egy kis időt szabadon is eltölthetünk a középkori óváros utcáin.

A délután folyamán egy olyan helyre utazunk, ahol Svájc egyik szimbólumának titkaival ismerkedhetünk. Az alpesi kürt készítésének mestersége kihalófélben van, már csak néhányan foglalkoznak ennek a különleges hangszernek a megalkotásával. Mi ezen a napon megtudhatjuk hogyan készül, hogyan kell megszólaltatni és miért olyan, amilyen. 

Új élményekkel és tudással gazdagodva érkezünk Interlakenbe. A két tó, a Thuni-tó és a Brienz-i tó között fekvő település nem bővelkedik látnivalókkal, azonban fekvése, környezete miatt évszázadok óta rengetegen látogatják. Kristálytiszta vizű tavak, 2-3 ezer méteres hegyek, friss levegő, hangulatos sétálóutca. Ez Interlaken. Innen felvonóval juthatunk fel 1322 méteres magasságban fekvő Harderkulm étteremhez, melynek kilátóteraszáról lélegzetelállító a látvány a környező hegyekre és a lábunk alatt fekvő tavakra.

Szállásunk a Thun-tó partján fekszik. A hagyományos vidéki, alpesi házikók és a tó közelsége kellemes esti sétára csalogat bennünket.


4. nap: Reggeli után útnak indulunk. A mai nap programja fakultatív. Az Európa tetejének is nevezett Jungraujochra kirándulunk, mely azt jelenti, hogy 1,5 óra alatt 3000 méterrel kerülünk feljebb. A 3454 méter magas csúcsot egész évben hótakaró fedi, így a május végi hógolyózáshoz meleg, vízhatlan ruházat szükséges. Vonatozásunk Lauterbrunnenben kezdődik. Utunk zöldellő legelők, vadvirágos rétek, alpesi házikók, meredek sziklafalak és hófödte hegycsúcsok között vezet. Az út felénél átszállunk. Innen a vonat már fogaskerekűként halad tovább, az utolsó szakaszon a hegy belsejében. A varázslatos hegyi vonatozás alatt gyönyörködhetünk az elképesztő látványban, majd egyszercsak a hó birodalmába érkezünk. Fent mintha megállt volna az idő, a szél zúgása és a mozdulatlan hegyek látványa egy pillanatra feledteti a sietős, modern világ nyüzsgését. A szédítő kilátás és a gleccserbe vájt jégpalota megtekintése után elindulunk lefelé. Visszatérve Lauterbrunnenbe találkozunk azokkal az utastársainkkal, akik a hegyre nem jöttek velünk. 

Azoknak, akik a hegyi vonatozáson nem vesznek részt, kb 13 óráig szabadprogram áll rendelkezésükre. Ezt az időt eltölthetik Interlakenben. Felmehetnek hegyi siklóval a Harder Kulm kilátóhoz, vagy hajókázhatnak a tavon. A megbeszélt időben megy értük az autóbusz és a csoport újra találkozik egymással Lauterbrunnenben. Innen a vízesésekhez közös program.

Együtt keresztülsétálunk a kis alpesi falun, hogy közvetlen közelségből láthassuk a falu feletti szikla tetejéről lezúduló vízesést, mely rendkívül látványos, ám nem annyira félelmetes, mint következő állomásunk, a Trümmelbach vízesés. Ez a természeti csoda a szikla belsejében tör magának utat. Kihagyhatatlan látnivaló. 

Ezután visszatérünk tóparti szállodánkba.


5. nap: Reggeli után útnak indulunk. Egy kis pihenőt tartunk a különleges fekvésű Iseltwaldnál, majd a Giessbachfalle vízesés következik, melynek teljes magassága kb 120 méter és ebben az időszakban az olvadások miatt iszonyat víztömeg zúdul le. Vízhatlan dzseki javasolt!

Amennyiben úgy érezzük, nem sokat láttunk eddig Svájc vidéki arcából, úgy Ballenberg kárpótol mindenért. Itt egy olyan szabadtéri falumúzeumot hoztak létre, ahol Svájc minden területét megismerhetjük 150 hagyományos és persze eredeti házikó segítségével. Megismerhetjük a régi szokásokat és 32 féle hagyományos mesterséget is. A falu a rengeteg háztáji állatnak is köszönhetően tele van élettel.

Látogatásunk után irány Luzern. Svájc egyik legszebb városa a Luzerni-tó partján hatalmas hegyekkel veszi körül magát. Középkori homlokzatok, fedett fahidak, hangulatos kis terek, vízparti sétányok és a világ legszomorúbb szobra, az Oroszlános emlékmű. Közösen fedezzük fel a város szépségeit, majd egy kis szabad bóklászás után irány a szállodánk.


6. nap: Reggeli után útra kelünk és lassan elhagyjuk ezt a lenyűgöző országot. A nap még a hosszú út előtt tartogat különlegességet. Egy aprócska államon, Liechtensteinen keresztül vezet utunk, melynek fővárosában, Vaduzban egy kicsit elidőzünk. Ismerkedünk történetével, nevezetességeivel, majd folytatjuk utunkat hazafelé. Folyamatos utazás következik rövid pihenőkkel. Érkezés a késő esti órákban. 


Várható belépőárak:

Sankt Gallen kolostor: 10 CHF
Rajna vízesés: 2 CHF
Alpesi kürt faragó: 10 CHF
Interlaken sikló: 26 CHF
Trümmelbach vízesés: 11 CHF
Jungraujoch vonatjegy: 163,6 CHF
Ballenberg skanzen: 25 CHF